AL VIJF GENERATIES
Vijf generaties lang boert onze familie aan het Tweede Boerendiep in Musselkanaal.
Elk met zijn eigen uitdagingen en intenties. Wij mogen op de schouders van deze generaties verder boeren.
DE BOERDERIJ
Onze boerderij is een akkerbouwbedrijf in de Veenkoloniën. We telen op zandgrond. Deels gangbaar en deels biologisch. In 2018 zijn we omgeschakeld naar een biologische manier van telen.
De keuze om meer samen te gaan werken met de natuur heeft ons vele nieuwe uitdagingen opgeleverd. Binnen de mogelijkheden die we hebben, proberen we antwoorden te vinden. Samen met de natuur en samen met mensen.
We hebben een breed netwerk, die we voortdurend vergroten door open te staan en verbinding te leggen.
Onze intentie is om een gezond bedrijf te runnen. Gezondheid voor de akkers, voor de gewassen, ons bedrijf en voor onszelf. Zo proberen we optimaal van waarde te zijn in het telen van voedsel. Met aandacht voor wat ons gegeven is:
Een boerderij, die we in de toekomst hopen door te geven.
DE BOER
Jaap heeft een diepgewortelde passie voor het telen van mooie gezonde gewassen. Het proces van zaadje tot plant en alles wat daar omheen bij komt kijken, is wat hem drijft.
In 2017 werd hij Nuffield scholar. Zo’n 12 weken is hij van het erf geweest om te reizen over de wereld en heeft vele uiteenlopende agrarisch gerelateerde bedrijven bezocht. Zijn horizon is verbreed. Het netwerk van Nuffield heeft nog steeds impact op onze bedrijfsvoering.
Jaap houdt van mensen ontvangen op onze boerderij. Hij deelt graag onze uitdagingen met anderen, en dat zijn er veel. Hij ziet de uitdagingen, koppelt, verbindt en komt tot een idee, waar hij vervolgens met mensen uit zijn netwerk mee aan de slag gaat. Innoveren is iets wat als vanzelfsprekend gaat. Jaap is op z’n best, als er gezaaid kan worden en als zijn gewassen er mooi op staan. Oogsten is een feestje.
DE BOERIN
Wanneer ben je een boerin? ‘Als je voor de mannen kookt,’ zei een leerling. Dus ja, Christien is boerin. Samen met Jaap brengt ze hun drie kinderen groot. Het ritme in de seizoenen fascineert haar. De gezinsagenda wordt hier grotendeels door bepaald. Elk seizoen is hierin anders. De lente staat in het teken van grond bewerken, zaaien, onkruid wieden en een druk bezette man. ’s Zomers nog meer onkruid wieden en zonder Jaap op vakantie met de kids.
En in de herfst van de oogst een feestje maken en regelmatig eten op het land. ’s Winters is er meer tijd voor elkaar. En ook ruimte om cursussen te volgen. Dat doet ze graag.
De reuring in de maatschappij over de landbouw houdt haar bezig. Ze is op zoek naar de juiste toon om tot meer verbinding te komen tussen burger en boer. Christien deelt graag over haar boerinnenleven in de blogs.