ONS VERHAAL
Jaap is al jaren geïnteresseerd in biologische landbouw. Dit begon tijdens één van de stages vanuit de HAS in Dronten. In die tijd was de biologische markt echter een stuk kleiner. Ook qua machines, kennis en kunde ontbraken er nog veel puzzelstukjes.
​
Zijn verlangen om biologisch te gaan boeren werd verder aangewakkerd door inspirerende reizen met Nuffield. In 2017 werd Jaap een Nuffield Scholar, en reisde hij 12 weken lang met collega’s uit verschillende landen de wereld over. Tijdens deze periode bezocht hij meer dan 150 agrarische bedrijven, met als onderzoeksvraag: ‘Is permacultuur mogelijk in de Veenkoloniën?’ Vol enthousiasme keerde hij terug. Zijn vraag evolueerde al snel naar:
Hoe kunnen permacultuurprincipes op grotere schaal worden toegepast?
Hoewel er geen kant-en-klaar antwoord was, kregen we wel een waardevol advies:
”Ga met z’n tweeën naar de bio beurs.”
​
De sfeer, de openheid en het perspectief voor een gezond bedrijf waren doorslaggevend voor de keuze om op een biologische manier te gaan telen. Inmiddels omvat onze biologische tak 42 hectare.
DE GEWASSEN
​
Elke winter wordt er een nieuw teeltplan uitgedacht. Een uitdagende puzzel, die met aandacht gelegd wordt. We houden rekening met een rotatie van zeven verschillende gewassen, zodat de kans op ziekten en plagen afneemt. Sommige gewassen staan daarom naast elkaar in stroken. We telen veel op contract om verzekerd te zijn van afname en om risico’s te verkleinen
​
Gewassen die we o.a. telen zijn:
wortels, boontjes, knolselderij, boekweit, (bak)tarwe, Echinacea, valeriaan, voederbieten, mais, grasklaver en bollen.
​
De verschillende gewassen maken het werk divers. We zijn van april t/m begin juli aan het zaaien en planten.
Voor de oogst zijn specifieke machines nodig, die kostbaar zijn en weinig voorhanden bij boeren of loonwerkers in de buurt. De meeste gewassen worden geoogst door loonwerkers van ver.
​​
AFNEMERS
Door de jaren heen leren we steeds meer afnemers kennen.
Wij staan open voor contact met geïnteresseerden. Heeft u behoefte aan een bepaald gewas? Heeft u een idee en wilt u dit met ons delen? Wij horen het graag!
Wellicht kunnen we samen verder komen.
Afnemers waar we op dit moment mee samenwerken zijn:
Votana, Het Graanschap, Laarakker, Agrifirm, Biofreshi, Van Rijsingen en collega boeren.
CERTIFICERING
We telen veilig voedsel voor mens en dier, dit wordt gecontroleerd en vastgelegd in een HACCP certificaat. Om te controleren of we aan alle eisen voldoen voor de biologische manier van telen, inspecteert SKAL jaarlijks onze boerderij. Om onze producten wereldwijd af te kunnen zetten zijn we Global Gap gecertificeerd. Om te kunnen voldoen aan de eisen van deze certificaten wordt een uitvoerige administratie bijgehouden.