top of page

STROKENTEELT

Hoe kun je principes van permacultuur grootschalig toepassen in de Veenkoloniën? We kwamen uit op strokenteelt. Het zorgt namelijk voor functionele biodiversiteit. Gewassen kunnen elkaar beschermen door afwisseling in stroken. We creëren zo natuurlijke barrières en hoogteverschillen. Ziektes kunnen zich beperkt verspreiden, alleen in de lengte van de stroken, in de breedte wordt dit beperkt omdat er een ander gewas naast staat.

 

Hogere gewassen beschermen net boven komende gewassen in naastgelegen stroken tegen stuiven. Als er een gewas geoogst wordt komen een aantal stroken op dat perceel weer vrij, waardoor de wind daar weer vrij spel krijgt en dat heeft ook effect op de naastgelegen stroken. Daar droogt een gewas sneller op waardoor de “bladnat periode” zo kort mogelijk is en dit zorgt voor minder schimmelziekten.

 

Door combinaties te maken met bloeiende gewassen en akkerranden, trekken we natuurlijke vijanden aan en dat helpt tegen plagen. Strokenteelt is een manier om makkelijker samen te werken met de natuur. In de natuur zie je ook geen monoculturen, daar staan allerlei planten juist door elkaar heen. Om het werkbaar te houden kunnen we in het veld echter niet alles door elkaar heen planten.

strokenteelt_0.jpg

WIEDROBOT

Een van de grootste uitdagingen als biologische boer op zandgrond is de onkruiddruk. In zandgronden in de veenkoloniën zit enorm veel onkruidzaad. Onkruiden zorgen voor concurrentie met het hoofdgewas. Concurrentie om water, voedingsstoffen, licht en ruimte. Kortom, onkruid niet bestrijden is geen optie, want dan komt er geen opbrengst van het gewas dat je wilt telen.

​

Personeel wordt steeds schaarser en duurder. De kosten wegen vaak niet op tegen de opbrengsten en de kwaliteit van het werk is wisselend. Voor de toekomst zou een robot uitkomst kunnen bieden. 

​

In samenwerking met drie ervaren ICT-specialisten bouwen we een robot die in staat is om onkruid te laseren. Deze robot zal onkruid herkennen en het vervolgens met een laser doden. Uiteindelijk moet de robot autonoom in het veld kunnen werken.

DEMOBEDRIJF

De landbouwsector wordt uitgedaagd om antwoorden te geven op ingewikkelde vraagstukken. We proberen onze boerderij in te zetten op een manier die bij onze overtuiging past en waarbij wij het gevoel hebben een verschil te kunnen maken. Dit doen we door op een biologische manier te telen en strokenteelt toe te passen. Het is een proces van vallen, leergeld betalen, een persoonlijke omschakeling, weer opstaan en in vertrouwen nieuwe keuzes maken. 

​

Vanuit de overheid, in samenwerking met de Groene Vonk, krijgen we de mogelijkheid om onze innovaties naar een hoger level te brengen en onze ervaringen te delen met geïnteresseerden. We richten ons voornamelijk op collega-boeren, maar ook politici, ambtenaren, beleidsmedewerkers, adviseurs en vertegenwoordigers van het Digi Agrio-consortium  komen langs. Regelmatig ontvangen we leerlingen van het MBO Terra voor praktijklessen.

​

Ook buiten ons erf proberen we zichtbaar te zijn. U kunt ons spreken op regionale innovatiedagen en ons volgen op Instagram. Verder werken we samen met AB Drone en innovatiecentrum Wedde. Houd onze agenda in de gaten.

Onze wens is, dat mensen geïnspireerd raken!

bottom of page